Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga service och upplevelse. Om du fortsätter surfa på vår webbplats godkänner du att vi använder cookies.

Sätta i linserna

Att sätta i kontaktlinser i ögat kan ibland vara knepigt, speciellt första gången. Det är viktigt att tänka på hygienen så att smuts inte kommer in i ögat. Du har redan fått en genomgång hos din optiker men det är alltid bra med repetition.Hur sätter jag i linsen?

Gör rent dina händer noga med tvål och vatten och torka. Fingret ska vara torrt och kontaktlinsen ska vara lätt fuktig.


Steg 1: Kontrollera formenform

Placera linsen på ditt pekfinger. Kontrollera att den är rättvänd genom att lätt trycka ihop linsen mellan pekfingret och tummen.
Rättvänd:Kontaktlinse richtig herum
När linsen är rättvänd har den formen av en skål med rundad form. Trycker man lätt på den böjs kanterna mot varandra.
Felvänd: Kontaktlinser felvänd

Linsen liknar mer en tallrik med vassare kanter som inte vill mötas om du lätt trycker ihop linsen. Vänd då på linsen.Steg 2: Öppna upp ögatSätt i kontaktlinsen steg 1

Använd handen, som du inte har linsen på, till att hålla upp det övre ögonlocket för att förhindra att du blinkar. Håll ner det undre ögonlocket med ett ledigt finger på den hand som du har linsen på.
Steg 3: Sätt i kontaktlinsen Sätt i kontaktlinsen steg 2

Börja med ditt högra öga: Fokusera blicken högt och placera försiktigt linsen mot undre delen av din ögonglob. Rör linsen lite smått fram och tillbaka, släpp långsamt ögonlocken och blunda.


Blinka några gånger till dess att linsen har placerats rätt, mitt på ögat.Skaver det?

Om linsen sitter obekvämt - prova till att börja med att flytta linsen i sidled och blinka. Det kan hjälpa eventuell smuts som fastnat under linsen att lossna.

Om det fortfarande skaver - ta ut linsen, skölj av den, kontrollera att den är rättvänd och sätt in den igen. Kontrollera alltid så att linsen inte är skadad eller smutsig.Hur tar jag ur linsen?

Återigen, gör rent dina händer noga med tvål och vatten och torka.


Steg 1Tar ur steg 1

Fokusera blicken högt och håll ned undre ögonlocket med ett finger. Använd pekfingret för att försiktigt föra ned linsen till den nedre delen av ögongloben


Steg 2Tar ur steg 2

När linsen är nere på ögonvitan klämmer du försiktigt ihop den mellan ditt pekfinger och tummen. Därefter kan du plocka ut den. Var försiktig med naglarna så att du inte skadar linsen.


Ett tips: Se till så att du vet att linsen sitter där den ska innan du försöker ta ur den.


Och ytterligare ett tips: Sätt i linserna innan du sminkar dig och ta ur dem innan du tar bort sminket för att förhindra att sminkpartiklar hamnar mellan linsen och ögat.


Vanliga frågor

Vad ska man göra om ögat blir rött och irriterat efter isättning?
Om det inte går över efter par blinkningar eller justering av linsen i sidled - tvätta händerna igen, ta ur kontaktlinsen och skölj av den noggrant. Kontrollera att linsen är rättvänd och hel, ser den ok ut kan du prova att sätta i linsen igen. Om det fortfarande skaver ta en liten paus och vila ögat, byt eventuellt till en ny lins. Blir det inte bättre – använd glasögon en dag!


Vad ska man göra om kontaktlinsen är skadad?
Kasta linsen och använd en ny.


Vad ska man göra om symptomen fortsätter att inträffa?
Vid permanent obehag eller konstant rodnad i ögat bör du omedelbart ta ut linsen och rådfråga en optiker eller ögonläkare om råd.


Kan kontaktlinsen glida bakom ögat?
Det är helt omöjligt att linsen försvinner bakom ögat. Gnuggar du dig i ögat kan den ibland lägga sig under övre ögonlocket men oroa dig inte, förr eller senare kommer den ut. Skaver och irriterar det bör du kontakta din optiker för att få hjälp att plocka ur den.Var den här informationen till hjälp?


Ytterligare frågor?

Skriv till oss på:
support@misterspex.se

Eller ring oss på:
08-55 00 25 60
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Gå inte miste om våra senaste nyheter och kampanjer!

  • Kundtjänst 08-55 00 25 60
  • Fri frakt När du handlar för 700kr
  • 90 dagars öppet köp
  • Fria returer på solglasögon

** Alla glasögonbågar levereras med två enkelslipade, antireflexbehandlade och reptåliga plastglas (brytningsindex 1,5) och sfär på högst +6,00/-6,00 D; Cyl +2,00/-2,00 D.

.

* De överstrukna priserna är Mister Spex ordinarie priser.