Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga service och upplevelse. Om du fortsätter surfa på vår webbplats godkänner du att vi använder cookies.

Provtid - Försöksperioden för dina kontaktlinser

Även för kontaktlinser finns det en invänjningsperiod. När allt kommer omkring måste du vänja sig vid din nya syn. Den här tiden är viktigt eftersom det ger dig en känsla för linserna och det är då du kan känna efter hur linserna faktiskt fungerar i vardagen.


Vårt tips: Skriv ner frågor som uppstår under den tiden så glömmer du inte att ställa dem vid återbesöket.Invänjningsperiod

Hur lång tid det tar att vänja sig vid linserna beror på din känslighet och kontaktlinsens passform. Naturligtvis känns det ovant i början. Det är också en annan känsla att se världen genom linserna jämfört med glasögonen. De som provar linser för första gången brukar dock bli positivt överraskade över hur lite linserna känns.

När det gäller multifokala kontaktlinser kan det ta lite längre tid innan synskärpan känns bra och man får ibland testa några olika varianter innan man får till det. Om du fortfarande har problem efter återbesöket rekommenderar vi att du kontaktar din optiker igen.


Eventuella biverkningar

Även om fördelarna med linser väger över kan det naturligtvis uppstå mindre problem som vi vill uppmärksamma.


En känsla av främmande kropp.  I början är det en helt normal känsla och inget att oroa sig för. Det förklarar sig självt, du har trots allt en plastbit i ögat som inte brukar sitta där. Denna känsla inte permanent, du kommer vänja dig med känslan i ögat. Gör du inte det kan man alltid prova en annan sort.


En liten känsla av yrsel. En förklaring till detta är bildförändringen som sker i bytet mellan glasögon och linser. Plusglas förstorar omgivningen och minusglas förminskar. Med linser får allt omkring dig rätt proportioner och det kan göra att du tillfälligt får svårare för avståndsbedömning. Det är dock något man snabbt vänjer sig vid.Optikertips: Glöm inte att regelbundet gå på kontaktlinsundersökning och kontrollera dina ögon hos en optiker. Denna kontroll bör helst utföras en gång per år.Om ögonen blir lätt röda, kan syrebrist vara en möjlig orsak. Även en otillräcklig tårfilm är tänkbar. Blir ögonen kraftigt röda, kanske tillsammans med smärta, rinnande ögon eller ljuskänslighet bör du genast ta ut linserna. Kontakta även optiker eller ögonläkare för kontroll.


Har du svårt att få linserna på plats och försöker flera gånger kan ögonen bli lite röda och irriterade av detta. Det släpper vanligtvis relativt snabbt om du tar en kort paus.


Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren bärare: För att förhindra att problem uppstår bör du alltid hålla dig till de rekommenderade bytesintervallerna och regelbundet göra kontroller, även om du själv inte märkt av något obehag.


Ytterligare frågor?

Skriv till oss på:
support@misterspex.se

Eller ring oss på:
08-55 00 25 60
  • Kundtjänst 08-55 00 25 60
  • Fri frakt När du handlar för 700kr
  • 90 dagars öppet köp
  • Enkelslipade glas ingår vid köp av bågar*

* Alla glasögonbågar levereras med två antireflexbehandlade, reptåliga plastglas med en enda styrka (brytningsindex 1,5) och sfär på högst +6,0/–6,0 D; cyl. +2,0/–2,0 D.

.

De överstrukna priserna är Mister Spex normala priser.