Tillbaka till linsguiden

Tips till nybörjare

Känns det läskigt att prova linser för första gången? Vi kan lugna dig, det är inte alls så läskigt som det kanske känns. Som med så mycket annat är det en fråga om övning och några knep. Vi har sammanfattat den viktigaste informationen i 7 olika steg.

1. Tillpassningen

Om du vill börja med kontaktlinser är första steget att kontakta optikern. Där får du reda på hur linserna fungerar och om de fungerar för dig och ditt synfel. Din optiker kommer först att göra en synundersökning. Därefter kan optikern ge dig förslag på alternativ som passar dig och hjälper dig att välja rätt lins. Du kommer att få träna på att få i och ur linserna i lugn och ro hos optikern, först när du känner att du har det under kontroll får du med linserna hem för att prova.

2. Regelbundna kontroller

Regelbundna kontroller rekommenderas för att se att ögonen mår bra. Detta är viktigt eftersom dina ögon kan förändras utan att du själv märkt av det. Man bör göra en undersökning hos optikern en gång per år men du kan ha lite koll på ögonen själv hemma mellan varven. Hur ser ögonen ut, hur känns de och hur är synen? Känns det inte bra, är det antagligen inte heller det. Tvinga inte dig själv att ha linser i de fallen. Om plötsliga förändringar uppstår, t.ex. röda, svidande ögon, skav eller smärta, ta genast ur kontaktlinserna och kontakta din optiker eller ögonläkare.

3. Rätt- eller felvänd

Även kontaktlinser har en rät- och en avigsida. För att kontrollera detta sätter du kontaktlinsen på fingertoppen och tittar noga. Är den rättvänd ska den likna en rundad skål. Om kanten snarare viker av utåt, som på en tallrik, är den felvänd. Vänd då linsen åt andra hållet. Det är ingen fara om du skulle sätta in linsen felvänd men du kommer att känna ett obehag av den i ögat. Men oroa dig inte, ta bara ut kontaktlinsen ur ögat, vänd på linsen, rengör den lätt och sätt sedan in linsen igen.

4. Olika bärintervaller

För olika kontaktlinstyper gäller olika bärintervaller. En del linser bärs dagligen (dagslinser) och kastas i slutet av dagen, andra är till för att användas i en månad eller två veckor. Var noga med att följa dessa intervaller så att du inte skadar dina ögon. En gammal lins släpper inte genom lika mycket syre till ögonen och risk för infektioner ökar. Byt linserna efter den rekommenderade tiden.

5. Hygien vid hantering

Hygien är viktig när det gäller dina ögon. De är mycket känsliga och reagerar snabbt på främmande partiklar så som smuts, ögonfransar, ludd eller sandkorn. Med några enkla steg underlättar du för dig själv. Tvätta alltid dina händer med tvål och vatten och torka. Undvik handdukar som luddar då det lätt fastnar på linsen.

6. Rätt skötsel gör skillnaden

Detta gäller för alla linser utom för dagslinser, då man ändå slänger dem efter uttag. Övriga linser behöver lite omsorg för bibehållen komfort. Kontaktlinserna förvaras i särskilda etuier, höger och vänster lins var för sig. Detta görs för att säkerställa att rätt lins används till rätt öga. Man fyller upp med linsvätska och dagen efter är linserna desinficerade och klara att användas igen.

7. Kan alla ha kontaktlinser?

Kontaktlinser är gjorda av mjuka och mycket kompatibla material, så de fungerar för nästan alla. Har man problem med mycket torra eller känsliga ögon kan det dock bli problem att ha linser. Hög astigmatism kan också vara svårt att korrigera med vanliga mjuka linser. Kontakta din optiker för råd. Du kommer vid tillpassningen få all information du behöver. Tveka inte att fråga din optiker om det dyker upp funderingar under utprovningens gång.

Val av kontaktlins
Linsvätskorr & tillbehör
Linsvätskorr & tillbehör

Linsvätskor & tillbehör

20%

Vårt optikerteam vägleder dig gärna

Vanliga frågor och svarVanliga frågor och svarKontaktKontakt08-55 00 25 6008-55 00 25 60

Betalningsalternativ

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoSwedbank LogoHandelsbanken LogoSEB LogoNordeo Logo

Fraktsätt

Postnord Logo

Så att du kan shoppa tryggt online

TRYGG E-Handel Logo