Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga service och upplevelse. Om du fortsätter surfa på vår webbplats godkänner du att vi använder cookies.

Så här tolkar du ditt glasögonrecept:


H eller OD - höger öga
V eller OS - vänster öga
Bino eller OA - båda ögonen

Sfär (S/SPH)

Sfärvärdet anger hur starka glasen är. Framför värdet finns ett plustecken om du är långsynt, eller ett minustecken om du är närsynt. Var noggrann med tecknet när du beställer. Om tecknet saknas ska det betraktas som ett plusvärde.
Står det plan(o) istället för ett siffervärde betyder det +/-0, alltså ingen styrka.

Cylinder (ZYL/ CYL) – Beskriver ditt brytningsfel. Endast relevant för personer med astigmatism.

Axel (A/ACH) – Endast relevant för personer med astigmatism.

Axelvärdet anges i grader och beskriver riktningen på cylindern för korrigering av hornhinnans astigmatism. Det krävs för att glasen ska vara rätt justerade. Axelvärdet är alltid mellan 0° och 180°. OBS - ska alltid finnas med om det finns ett värde för cylinder

Addition (ADD) – lästillägg för de som behöver det.

Fylls endast i vid beställning av progressiva glasögon. Värdet är alltid positivt och oftast identiskt för båda ögonen. Därför anges det ibland endast en gång. Vid beställning av läsglasögon räknar man ihop styrkan för sfär + add.

(Korr) Visus – synskärpa på långt håll med korrektion (glasögon/linser)

Pupillavstånd (PD)

Pupillavståndet är avståndet mellan mittpunkten i varje pupill till mitten av näsan. Detta anges vanligtvis separat för höger och vänster öga, och är normalt 25–38 mm. I många fall anges pupillavståndet i form av ett enda värde, som då är 50–76 mm. När du beställer dividerar du detta värde med 2 och använder resultatet för varje öga (pupillavståndet 60 mm blir exempelvis 30 mm för höger respektive vänster öga).

Tips för kontaktlinser: Tyvärr kan du inte överföra glasögonvärden direkt till kontaktlinser. Skälet är att linserna sitter direkt på hornhinnan, medan glasögon sitter på ett visst avstånd från ögonen. Du bör alltid ta hjälp av optiker för att hitta rätt kontaktlinser.

Vet du inte vilken styrka du ska ha eller har du ett gammalt recept? Boka tid hos en av våra partneroptiker så hjälper de dig!

Till glasögon

Fråga vår optiker

Har du frågor som du känner att du vill prata med en optiker om?
Det kan till exempel gälla ditt recept, ditt synfel eller vilken typ av glas du ska ha. Vår optiker står till tjänst och guidar dig vidare. Kontakta kundtjänst på nummer 08 55 00 25 60 och beskriv ditt ärende så kommer vår optiker att ringa upp dig.


Var den här informationen till hjälp?


Ytterligare frågor?

Skriv till oss på:
support@misterspex.se

Eller ring oss på:
08-55 00 25 60
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Gå inte miste om våra senaste nyheter och kampanjer!

  • Kundtjänst 08-55 00 25 60
  • Fri frakt När du handlar för 700kr
  • 90 dagars öppet köp
  • Fria returer på solglasögon

** Alla glasögonbågar levereras med två enkelslipade, antireflexbehandlade och reptåliga plastglas (brytningsindex 1,5) och sfär på högst +6,00/-6,00 D; Cyl +2,00/-2,00 D.

.

* De överstrukna priserna är Mister Spex ordinarie priser.