Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga service och upplevelse. Om du fortsätter surfa på vår webbplats godkänner du att vi använder cookies.

Så här tolkar du ditt glasögonrecept:


H eller OD - höger öga
V eller OS - vänster öga
Bino eller OA - båda ögonen

Sfär (S/SPH)

Sfärvärdet anger hur starka glasen är. Framför värdet finns ett plustecken om du är långsynt, eller ett minustecken om du är närsynt. Var noggrann med tecknet när du beställer. Om tecknet saknas ska det betraktas som ett plusvärde.
Står det plan(o) istället för ett siffervärde betyder det +/-0, alltså ingen styrka.

Cylinder (ZYL/ CYL) – Beskriver ditt brytningsfel. Endast relevant för personer med astigmatism.

Axel (A/ACH) – Endast relevant för personer med astigmatism.

Axelvärdet anges i grader och beskriver riktningen på cylindern för korrigering av hornhinnans astigmatism. Det krävs för att glasen ska vara rätt justerade. Axelvärdet är alltid mellan 0° och 180°. OBS - ska alltid finnas med om det finns ett värde för cylinder

Addition (ADD) – lästillägg för de som behöver det.

Fylls endast i vid beställning av progressiva glasögon. Värdet är alltid positivt och oftast identiskt för båda ögonen. Därför anges det ibland endast en gång. Vid beställning av läsglasögon räknar man ihop styrkan för sfär + add.

(Korr) Visus – synskärpa på långt håll med korrektion (glasögon/linser)

Pupillavstånd (PD)

Pupillavståndet är avståndet mellan mittpunkten i varje pupill till mitten av näsan. Detta anges vanligtvis separat för höger och vänster öga, och är normalt 25–38 mm. I många fall anges pupillavståndet i form av ett enda värde, som då är 50–76 mm. När du beställer dividerar du detta värde med 2 och använder resultatet för varje öga (pupillavståndet 60 mm blir exempelvis 30 mm för höger respektive vänster öga).

Tips för kontaktlinser: Tyvärr kan du inte överföra glasögonvärden direkt till kontaktlinser. Skälet är att linserna sitter direkt på hornhinnan, medan glasögon sitter på ett visst avstånd från ögonen. Du bör alltid ta hjälp av optiker för att hitta rätt kontaktlinser.

Vet du inte vilken styrka du ska ha eller har du ett gammalt recept? Boka tid hos en av våra partneroptiker så hjälper de dig!

Till glasögon

Var den här informationen till hjälp?


Ytterligare frågor?

Skriv till oss på:
support@misterspex.se

Eller ring oss på:
08-55 00 25 60
  • Kundtjänst 08-55 00 25 60
  • Fri frakt När du handlar för 700kr
  • 90 dagars öppet köp
  • Enkelslipade glas ingår vid köp av bågar*

** Alla glasögonbågar levereras med två enkelslipade, antireflexbehandlade och reptåliga plastglas (brytningsindex 1,5) och sfär på högst +6,00/-6,00 D; Cyl +2,00/-2,00 D.

.

* De överstrukna priserna är Mister Spex normala priser.