Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga service och upplevelse. Om du fortsätter surfa på vår webbplats godkänner du att vi använder cookies.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en synundersökning?

En synundersökning för glasögon är kostnadsfri hos våra partneroptiker. För årlig kontaklinsundersökning eller nytillpassning är priset 395kr respektive 695kr. I priset inkluderas 1 st återbesök samt, vid behov, eventuella provlinser. Allt du behöver göra är att lägga till vald undersökning i varukorgen.

Vilken undersökning ska jag välja?

Glasögon: vill du kontrollera synen innan du köper nya glasögon väljer du en undersökning för glasögon, den är kostnadsfri.
Linsundersökning: eller årskontroll som den också kallas är för dig som använder linser. Det spelar ingen roll om det var länge sedan du använde linser sist, om du bara har dem någon gång ibland eller använder dem varje dag.
Nytillpassning: är för dig som aldrig tidigare använt linser. En nytillpassning tar längre tid och innehåller fler moment än en vanlig linsundersökning. Berätta detta när du bokar undersökningen så ser optikern till att avsätta lite extra tid. Läs mer här.

Både glasögon och linser: vill du göra en undersökning för båda är det viktigt att du beställer en voucher för linsundersökning och en för glasögon. Berätta det för optikern när du bokar tid.

Hur vet jag om jag har ett synfel?

Du märker vanligtvis om du är närsynt på att du ser sämre på långt håll. Är du översynt ser du (ibland) sämre på nära håll, ofta i kombination med huvudvärk och/eller trötta ögon.

Hur ofta bör jag göra en synundersökning?

I regel bör man kontrollera synen ungefär vart annat år. Om du själv märkt av att synen förändrats på något sätt bör du givetvis undersöka synen så snart som möjligt. Använder du linser ska du göra en kontroll en gång om året för att se att ögonen mår bra.

Hur går en synundersökning till?

Synundersökningen genomförs av en legitimerad optiker. Du tittar på en syntavla, genom en s.k foropter. Genom ändring av glas fastställs styrkan när du ser som bäst. Styrkan mäts i dioptrier. Det här värdet hittar du i ditt recept under "sfär". Vid behov, justeras även astigmatism (cylinder) och addition. Mer information om dina värden och ditt glasögonrecept hittar du här.

Var kan jag göra en synundersökning?

Du är välkommen att göra synundersökning hos en av våra partneroptiker i:

 • Stockholms län
 • Göteborg/Mölndal
 • Malmö
 • Helsingborg
 • Motala
 • Örebro
 • Linköping

Behöver jag boka tid?

För att göra en synundersökning måste du först beställa en voucher och sedan ringa till en av våra partneroptiker och boka tid. Välj en optiker nära dig, du kan hitta deras telefonnummer genom att trycka på den gröna knappen "Glasögon", "Linsundersökning" eller "Nytillpassning av linser" på den här sidan.
Var den här informationen till hjälp?


Ytterligare frågor?

Skriv till oss på:
support@misterspex.se

Eller ring oss:
08-55 00 25 60
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Gå inte miste om våra senaste nyheter och kampanjer!

 • Kundtjänst 08-55 00 25 60
 • Fri frakt När du handlar för 700kr
 • 90 dagars öppet köp
 • Fria returer på solglasögon

** Alla glasögonbågar levereras med två enkelslipade, antireflexbehandlade och reptåliga plastglas (brytningsindex 1,5) och sfär på högst +6,00/-6,00 D; Cyl +2,00/-2,00 D.

.

* De överstrukna priserna är Mister Spex ordinarie priser.